Üniversite ve Sanayiciler Patent İle Buluştu

biocube-basvuru
Sağlık Teknolojileri Programı BioCube 2.0 Çağrısı
22 Nisan 2019
innovizyon days
InnoVizyon Days 19 Etkinliği
27 Nisan 2019

Üniversite ve Sanayiciler Patent İle Buluştu

üniversite ve sanayiciler patent

Üniversite ve Sanayiciler Patent ile buluştu. Dünya Fikri Mülkiyet Günü ve Patent Haftası Etkinliği ‘nde İAÜ TTPYO Müdürümüz Dr. Ali Kurt, “Üniversite ve Sanayi İş Birliğinde Patentin Rolünü anlatan konuşmalarını gerçekleştirmiştir. Etkinlik T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü, Kamu Üniversite Sanayi İş Birliği Çalışma Grubu (KÜSİ), İstanbul Aydın Üniversitesi, TETLAB, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi, Adres Patent işbirliğinde gerçekleşmiştir.

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO)’nün kurulduğu gün olan 26 Nisan tüm dünyada “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” olarak kutlanıyor. Her yıl WIPO’ya üye ülkeler, fikri mülkiyetin önemini vurgulamak için belirlenen tema ile çeşitli etkinliklerle kutlamalar yapıyor. 2019 yılının teması ise spor olarak belirlendi. Üreticiliği, inovasyonun sporun gelişimini nasıl etkilediği mercek altına alınıyor. Günümüzde gelişen iletişim teknolojilerinin de katkısıyla futbolun küresel bir endüstri haline geldiğine dikkat çekiliyor. Sponsorluk ilişkilerinden spor organizasyonlarına, istihdam edilen insan sayısından tesislere kadar pek çok başlıkta fikri mülkiyet kavramına vurgu yapılıyor. Markalaşma, lisanslama, sponsorluk, yayın hakları gibi konularla futbolun nasıl bir ticari faaliyet haline geldiğinin altı çiziliyor.

Dünyadaki patent istatistiklerine bakıldığında, spor alanında en çok patent başvurusu yapan ülkelerin Amerika, Çin ve Japonya olduğu görülmektedir. 2018 yılında 1250’ye yakın patent başvuru ile geçmiş yıllara göre ciddi bir artış olduğu kaydedilmiştir. 2017 yılında başvuru sayısı 750-1000 adet aralığında olup, daha eski yıllarda bu rakamın 750’nin altında olduğu bilinmektedir. Bu istatistiklere en çok patent başvurusu yapan şirketler merceğinden baktığımızda ise ilk sırada Amerikalı firmaların yer aldığını görüyoruz.

“Üniversite ve Sanayiciler patent başlığı altında bir araya geldi”

“Sporda başarılı olunabilmesi için insanın kendi sınırlarını zorlaması ve kreatif olabilmesi gerekiyor” diyen Akbulut, “Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü bu yılki kampanyada spor kahramanlarını oluşturan ve onların performanslarını arttıran tüm insanlar için spor temasını seçerek kutlama fırsatı sunuyor.Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Fikri Mülkiyet Günü’nde bir dizi etkinlik gerçekleştiriliyor. Fikri ve Sınai Mülkiyet alanında uzman kadrosuyla uzun yıllar hizmet veren Adres Patent bu yıl Fikri Mülkiyet Günü’nü üniversiteler, sanayiciler, kamu kurumları, özel sektör, kişi ve gruplarla birlikte kutluyor. 24 – 26 – 30 Nisan tarihlerinde bir hafta sürecek olan etkinliklerin ilk gününde sanayiciler patent başlığı altında bir araya geliyorlar” ifadeleri kullanıldı.

“24 Nisan Çarşamba günü İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirilecek olan “Sanayici ve Üniversitelerin Ortak Paydası Patent” etkinliği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü, Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Çalışma Grubu, İstanbul Aydın Üniversitesi Teknoloji Transfer ve Proje Yönetim Ofisi, İstanbul Üniversitesi, TETLAB, İkitelli OSB Yönetimi ve Adres Patent tarafından düzenlendi.

Başvurular